Hrănirea Shar Pei-ului reprezintă o parte ft importanta zilnica (pe lânga atenție, iubire si implicarea în diverse activități fizice) prin care stăpânul își ia angajamentul de lider-alfa și asigură cu responsabilitate o alimentație adecvată câinelui.

Deoarece este totusi  o specie înrudită cu lupul(Canis lupus) cainele este preponderent carnivor! Pe lângă alimentele de origine animală: carne de vită, pui, gâscă, curcan, oaie, miel și pește de mare (în cantități nu foarte mari) se recomandă și o serie de legume și fructe (atenție la cele toxice- de exemplu ceapa) cum ar fi roșii, castraveți, salată, spanac, cartofi (fierți în coajă și pisați), morcovi (fierți sau rași cruzi), țelină, pătrunjel, fasole verde și varză (nu foarte des), mere, pere, banana..

Pentru a completa sursa de proteine, aminoacizi și carbohidrați sunt foarte recomandabile organele de pasăre și vită (ficat, rinichi, plămâni, inima), ouă, cereale, lapte, brânza, legume și fructe. Oasele reprezintă și ele o sursă favorabilă de calciu însa ele trebuie să fie fără așchii și cu măduvă destulă.

Cerealele,  trebuie sa fie bine fiarte, pentru omogenizare, iar rația trebuie suplimentată în funcție de nivelul de activitate a câinelui.

Pentru a păstra pofta de mâncare și sănătatea câinelui este necesar zilnic min. 30 minute de plimbare la pas rapid în zone cu aer curat (teren, pajiște, parc...).

Apa trebuie să fie la discreție mereu!.

Suplimentele nutritive (calciu, magneziu, fosfor, fier,etc.) se pot administra în perioada de creștere a câinelui la recomandarea medicului veterinar. O alimentație bazată pe produse comerciale cu E-ur, conservanti, adaosuri, miresme  (majoritatea tratate cu chimicale) este de evitat, (duc la diverse boli de piele, alergii, constipație), acestea fiind în discordanță cu idealul meu de hranire  a unui câine!

Alimentatia puilor  este diferita de alimentatia cainilor adulti. In afara de alimentatia de intretinere, sunt necesare elemente care sa asigure cresterea in grutate, precum si cresterea in marime si consistenta a sistemului osos.

O crestere armonioasa trebuie sa aiba ca efect in cateva luni constituirea unui sistem osos solid si a unei mase musculare adecvate ; aceasta implica o alimentatie echilibrata, foarte energetica, cu un grad mare de digestibilitate si cu o valoare biologica crescuta, bogata in proteine, vitamine si saruri minerale.

Alimentatia consta in carne de buna calitate, cereale si legume verzi la care se adauga ulei vegetal, drojdie de bere si vitamine minerale. O mar importanta o constitue lactatele - laptele acru, laptele covasit, branza nesarata.Aceasta hrana este astazi completata cu oferta de hrana din magazinele de specialitate, care, in afara de latura lor foarte practica, ofera si o reteta riguroasa a compozitiei, o omogenitate crescuta si un cost modic.

Sfaturi pentru hranire:

Apa trebuie sa fie mereu proaspata si la indemana!

Apa este elementul cel mai important pentru sanatatea oricarui animal. Un caine poate trai zile intregi fara hrana, dar apa trebuie schimbata zilnic. Asigurati-va ca apa este mereu proaspata si cat mai curata, si verificati apa de la robinet. Este foarte important ca apa pe care o bea animalul sa fie mereu curata, schimbata (daca este necesar) chiar de mai multe ori pe zi, pentru sanatatea cainelui si a stapanului.

Diversitatea hranei pentru caini:

Pentru o alimentatie naturala si sanatoase, puneti accentul pe cereale si legume, chiar daca va asteptati ca patrupedul sa le refuze. Alimentatia ideala pentru prietenul domneavoastra canin ar trebui sa contina pe trei sferturi legume si carbohidrati/cereale si un sfert proteine de inalta calitate.

O regula importanta este spalarea tuturor produselor care vor intra in mancarea cainelui, pentru a inlatura de pe ele eventualele urme de pesticide sau ingrasaminte anorganice. 

Aveti in vedere intotdeauna varietatea regimului 

Chiar daca animalul prefera un anumit fel de mancare, refuzand uneori cu totul altele, nu ii oferiti intotdeauna acelasi meniu. Este esential pentru sanatatea lui sa aiba o dieta echilibrata.

Cel mai bine este simplu si proaspat.

Nu este nevoie sa elaborati de fiecare data retete complicate, foarte costisitoare si care cer multa munca. O masa formata din carne de pui, orez si legume este foarte buna!

Fiti deschisi la idei noi in alimentatie dar nu faceti experimente.

Ideile si informatiile despre ce este mai bun pentru un caine se schimba tot timpul. Ceea ce ati invatat in ultimii ani ar putea sa nu mai fie valabil sau potrivit cainelui pe care il aveti. Informati-va in permanenta si incercati sa cereti sfaturi celor experimentati. Nu uitati ca esentialul este ca cel mai bun prieten sa fie cat mai sanatos.




Inca de cand prietenul tau este junior, poti sa-l obisnuiesti (ca fiind mancarea de baza) cu: pilaful cu legume (orez +morcov, ardei gras), un strop de sare, in care poti sa adaugi tocat marunt carne de pui sau vita (pentru a nu alege numai carnea);

Poti sa alternezi cu un bulion de pui/ vita cu legume maruntite.

Cateilor le place mult si au nevoie de branzica proaspata de vaci, care este bogata in calciu si minerale;

de asemenea, poti sa-i mai dai lapte de vaca   (doar daca nu ii face probleme la stomacel), iaurt, smantana mai rar si 1-2 oua fierte/ saptamana (cand este junior), ficat fiert de pui;

Intre mese poti sa-l recompensezi dandu-i covrigi nu dulci, biscuiti pentru catei, care se gasesc in magazine pentru animale, sau cumpara-i din cand in cand oase de vita (ex: femur mare de vita, din macelarie). Este bine sa consume cartilagiile, sau, daca vrei sa-i dai un desert ofera-i oase din piele de vita cu diferite forme, care uneori curata si dintii si nu contin coloranti - la fel se gasesc in magazine specializate pentru animale.

Nu uitati fructele (merele, perele, ) si legumele in stare cruda sau fierte (ardei gras, morcov, o felie-doua de cartof, sfecla etc.).

Alimente interzise:

Elimina din alimentatie tot ce inseamna carne de porc, grasime de porc, untura,, slanina,  (se ajunge la mari probleme de sanatate si uneori chiar la interventii chirurgicale), oasele ascutite, oasele cu aschii categoric interzise!

Nu este indicat sa manance tipuri de mancare gatita ce pot fermenta:

fasole, mazare, varza, multi cartofi; sunt contraindicate porumbul si soia.

Nu se permit prajelurile, mezelurile (afumaturi, salam, cremvusti, etc.), sosurile, pastele fainoase, painea cu aluat moale, dulciurile (ciocolata, biscuiti cu creme sau gemuri, prajituri), alunele, semintele, precum nici sucurile din fructe sau carbogazoasele gen cola, pepsi, etc.) si nici alcoolul.