Oricine isi doreste sa aiba un pui sanatos de care sa se bucure in voie si alaturi de care sa traiasca momente de neuitat.
Fiecare rasa se confrunta cu diferite maladii genetice si prin urmare nici rasa shar pei nu este scutita de asemenea probleme. In cazul rasei shar pei, chiar daca, la nivel mondial, cei implicati in cresterea acestei rase, fac tot posibilul sa inlature pericolele venite din latura genetica, sunt cazuri in care asemenea maladii ajung sa se manifeste.
Pe langa bolile genetice, exista insa si boli care pot fi combatute cu ajutorul vaccinurilor.
Niciun crescator serios nu va vinde puii fara ca acestia sa aiba cel putin 2 deparazitari interne si un vaccin. Eu nu dau puii mai devreme de varsta de 1, 5 luni, varsta la care ei au deja 1 vaccin efectuat.
Cei care isi iau pentru prima oara un caine, trebuie sa stie ca puiul NU ARE VOIE sa iasa afara pana nu si-a terminat programul de vaccinare si inca 10 zile dupa ultimul vaccin.
Fiecare medic are o schema de vaccinare pe care o efectueaza la pui, insa trebuie sa fac precizarea ca la shar pei, din cauza sistemului lor imunitar destul de problematic, nu este indicat sa abuzam cu vaccinurile!
Schema de vaccinare pe care o aplic eu consta din 3 vaccinari, care se efectueaza la un interval de 2 saptamani, iar varsta la care fac primul vaccin este 6 saptamani.
Prima deparazitare se face la varsta de 4 saptamani, iar a doua la 6 saptamani, inainte de prima vaccinare. O a treia deparazitare se face inaintea celui de-al doilea vaccin.
Dupa schema pe care o aplic eu, rezulta ca programul de vaccinare se incheie la varsta de 10 saptamani, iar apoi puiul mai trebuie sa stea in casa 10 zile, asta insemnand ca puiul nu va iesi afara inaintea varstei de 11 saptamani si 3 zile.
Inainte de a iesi prima oara afara, aveti grija sa deparazitati extern catelul pentru ca puricii si capusele sunt inamici de temut!
Daca totusi aveti un pui si ele este nevaccinat, mergeti de urgenta la medicul veterinar pentru a incepe cat mai curand caledarul de vaccinare.
Mergeti periodic la medicul veterinar, chiar si atunci cand puiul nu are probleme pentru a-l face sa inteleaga ca drumul la cabinetul veterinar nu este egal cu suferinta.
Obisnuiti-l de mic cu examinarea clinica pe care o face medicul, cu toaleta unghiilor si urechilor, precum si cu vidarea perianala.
Respectati calendarul de vaccinare cu strictete.
Nu faceti baie puiului in perioada de vaccinare.
Nu va sfiiti sa cereti sfaturi medicului veterinar ori de cate ori vi se pare ca puiul vostru are o problema.
Este mai bine sa preveniti decat sa tratati.
Urmariti pleoapele si genele catelului vostru. Daca observati ca genele au tendinta de a se indrepta catre ochi din cauza rularii pleoapelor catre interior, luati legatura cu mine, pentru a-i aplica firele (fac asta gratis pentru puii mei)!
Nu administrati suplimente de vitamine si calciu daca nu sunteti siguri ca puiul dvs are nevoie intr-adevar de ele. Hipervitaminozele si hipercalcemia sunt la fel de grave сa hipovitaminozele si hipocalcemia.
ATENȚIE!
A nu se folosi fără permisiune nici un conținut sau o parte de conținut de pe acest site
(text, foto, video etc.).
Pentru informatii suplimentare, va stau la dispozitie cu placere.
Cu stima si respect, Cristina Grinciuc.
Proprietar/crescător: Cristina Grinciuc
Str. Maria Drăgan, 14/1, 68. or. Chișinău,
Republica Moldova
MD2044
e-mail: cristina_grinciuc@mail.ru
picturanimalistica@gmail.com
tel.: +373 68 67 30 08, +373 22 47 92 35.
Incepe prin a face ceea ce e absolut necesar, apoi fa tot ceea ce este posibil si te vei trezi facand imposibilul.
You can do it, too! Sign up for free now at https://www.jimdo.com